Rezultat garantat 100%

Povestea celui mai vechi mulaj de maini din istorie

Povestea celui mai vechi mulaj de maini din istorie

Un cadou extrem de apreciat in prezent, pentru diverse tipuri de ocazii, de la aniversari, pana la nunti sau botezuri, mulajele de maini ascund in spate o istorie care merge mai departe in timp decat ai fi crezut. Esti curios sa afli cine au fost primele persoane care s-au gandit sa isi imortalizeze mainile intr-un mulaj, pentru o amintire pe viata? Mulaje Inedite ti-a pregatit astazi un articol din care vei afla povestea celui mai vechi mulaj de maini din istorie.

Primul mulaj de maini din istorie

Robert Browning a fost unul dintre cei mai cunoscuti poeti si dramaturgi de origine engleza, din epoca victoriana. Poemele sale sunt celebre pentru ironie, umorul negru, tematica sociala si vocabularul complex. In anul 1853, Robert Browning, alaturi de sotia sa, Elizabeth Barrett Browning au decis sa realizeze un mulaj din ghips, al mainilor lor drepte impreunate. Istoricii au descris actul ca fiind emblematic pentru dragostea pe care poetul o purta femeii iubite.

In anul 1853, cei doi soti au devenit modele pentru un mulaj de maini, realizat de catre sculptorita Harriet Goodhue Hosmer. Elizabeth considera ca un asemenea act reprezinta o dovada a afectiunii vizavi de cei iubiti, un pod atemporal, reprezentare a relatiilor fizice. Criticii au sugerat ca „apropierea” descrisa de aceasta este o caracteristica a sentimentalismului Victorian, sugerand totodata un cadru care descrie interactiunea complexa dintre indivizi si material, observata in procesul de realizare al mulajelor corporale.

Harriet Hosmer si soarta mulajelor sale

Exista 10 versiuni cunoscute ale operei lui Hosmer: mulajul original din ghips, realizat in Roma, o a doua versiune a acestuia, realizata la o data necunoscuta, si opt versiuni din bronz, concepute inainte de 1896. Denumit Clasped Hands, mulajul iese in evidenta in randul sculpturilor din secolul al 19-lea, numarandu-se printre putinele mulaje ale corpului considerate opere de arta, mai presus de amintiri personale. Totodata, se numara printre putinele din aceasta categorie care surprinde parti ale corpului provenind de la doua persoane diferite, intr-o singura piesa. Cele doua versiuni ale Clasped Hands sunt singurele lucrari ale artistei Harriet Hosmer realizate din ghips, ea fiind specializata pe lucrul cu marmura si sculptura la scara larga a figurilor neoclasice.

Dintre lucrarile mai sus mentionate au supravietuit doar cele doua mulaje din ghips si doua dintre versiunile din bronz.

Realizarea mulajului

Sursele istorice povestesc despre complexitatea procesului crearii acestui mulaj ramas consacrat. Cu degetele orientate in directii opuse, sotii Browning au trebuit sa adopte o pozitie care ii punea in postura de a sta unul in fata celuilalt, conectati prin mainile lor drepte. Cei doi au trebuit sa isi mentina pozitia nemiscata, timp in care Hosmer a lucrat la aplicarea ghipsului, dar si in perioada necesara uscarii materialului, pentru a evita deteriorarea matritei. Conform unui manual din anul 1899, care vorbea despre crearea mastilor, „Subiectul trebuie sa isi mentina trasaturile nemiscate, deoarece chiar si un zambet poate distruge stratul fin de ghips de pe fata”. Deoarece pozitia nemiscata poate fi una deranjanta, autorul a mai mentionat: „Daca masca este lasata pe chip prea mult, materialul devine cald, si cauzeaza aparitia transpiratiei. Fireste, subiectul are mereu optiunea de a rade, pana ce masca se face farame la picioarele sale”.

Detaliile mulajului

Mulajul Clasped Hands surprinde mana cea mai mare, cea a lui Robert Browning cu palma si incheietura orientate in sus, cuprinzand mana sotiei sale. Culoarea piesei este de un alb murdar, cu tente de galben si maro, semne ale trecerii timpului. Se pot observa cu atentie si detalii extrem de fine, precum riduri, pori, sau linia cuticulelor. La capatul mainii celei mai mari sta scrijelit numele Robert, langa un fir metalic care o strapunge la mijloc.

Inspira-te din povestea mulajului Clasped Hands si lasa-ti imaginatia sa zboare. Mulaje Inedite iti ofera sansa de a da mai departe un cadou inedit, unic, care poate rezista cu succes de-a lungul anilor. Surprinde-i pe cei apropiati cu un dar pentru o viata. Intra chiar astazi pe site si profita de preturile reduse!

Share This :