Rezultat garantat 100%

Mulajele din ipsos, intre hobby si arta

Mulajele din ipsos, intre hobby si arta

Atunci cand vorbim despre mulaje, in general, ne referim la procesul de modelare a unui material foarte maleabil, care de obicei este intr-o stare lichida sau vascoasa la inceput, dupa care se intareste. Acest material ia forma unui cadru (matrita) in care este turnat, aratand la final ca o replica aproape identica a sa. 

Matrita poate fi una gata facuta sau cumparata, insa poate fi si realizata pe loc.  Sa ne gandim de exemplu la formele pentru prajituri sau chiar la tavile de copt cozonacii, care sunt la baza matritele pentru aluatul ce va lua forma patratoasa sau striata. 

Hobby, arta, mestesug

Confectionarea de mulaje este la baza un lucru manual usor de facut chiar acasa, deoarece nu ai nevoie de instrumente complicate sau de spatiu prea mult. Poate fi si hobby si afacere in acelasi timp, pentru cei care isi descopera noi talente si inclinatii spre aceasta zona.

De ce  spun asta? 

Pentru ca prin aceasta tehnica, cu putina imaginatie, se pot face diferite figurine, rame, obiecte decorative si ornamente pentru casa si gradina, ghivece originale pentru flori, etc. 

Este un proces simplu si distractiv si nu ai nevoie de foarte multa experienta. Poate doar de putina curiozitate si determinare si un strop de chef de joaca. 

Se crede ca radacinile acestui procedeu sunt undeva prin Grecia Antica, unde mulajele erau realizate din diferite cadre (matrite) facute din argila arsa, in care se presau diferite materiale. In prezent, cel mai folosit material din care se confectioneaza mulajele este ipsosul pentru ca are un aspect estetic mai diafan, insa in unele cazuri si cimentul poate fi o alegere buna.

Mulajele din ipsos

Un mulaj de ipsos este, de fapt, o copie fidela realizata dupa forma originala. In domeniul artelor acesta este folosit pentru a obtine copii dupa diferite statui celebre si multiplicarea lor, mai ales in scop comercial, dar si pentru realizarea unor piese complexe din mai multe bucati. Poate ai observat ca unele cladiri mai vechi inca mai au la imbinarea tavanului cu peretii niste placi ornamentale de culoare alba, cu diferite modele. Tot in acest mod au fost facute, 

Dar realizarea de mulaje nu se aplica doar in arta sau pentru statui. Absolut orice poate constitui un obiecte dupa care se pot face mulaje. Chiar si corpul uman sau…doar anumite parti ale acestuia. 

Atentie insa, ipsosul este un material destul de complex, cu destinatii multiple in functie de caracteristicile sale. Pentru realizarea unor astfel de obiecte se foloseste ipsosul de modelaj sau de alabastru, nu cel obisnuit, folosit in domeniul constructiilor.