Rezultat garantat 100%

Evolutia matritei si a tehnicii realizarii mulajelor

Evolutia matritei si a tehnicii realizarii mulajelor

Fabricarea matritelor este o practica veche de 6.000 de ani. Asta inseamna ca stramosii nostri preistorici foloseau aceeasi tehnica care a fost mai apoi transmisa din generatie in generatie.

Poti ghici forma celui mai vechi mulaj care a supravietuit testul timpului? Daca raspunsul tau este o broasca de cupru din 3.200 i.Hr. Mesopotamia ai completa dreptate! Continuă să citești articolul de astăzi marca Mulaje Inedite pentru a-ti completa cunostintele de cultura generala.

Introducere in istoria mulajelor

Descoperirea cuprului topit se presupune ca a urmat-o pe cea a aurului si a argintului. Cand oamenii preistorici au dat peste cupru, ei aveau deja cunostinte despre practica olaritului. Asta insemnand ca puteau combina doua procese si modela metalul lichid prin lut, nisip sau matrite din piatra. 

Arheologii au dezgropat matrite de piatra folosite pentru fabricarea topoarelor din aproximativ 3.000 i.Hr.. Probabil acestea au fost realizate dintr-o matrita identica din doua piese legate impreuna cu o franghie, care avea o gaura deasupra prin care s-ar fi turnat metalul lichid. Multe arme timpurii au fost fabricate prin turnare, facand aceasta tehnica cheia succesului stilului de viata de vanatoare si adunare al primilor oameni. Aceasta arata efectul pe care il au tehnicile de fabricatie asupra tuturor aspectelor vietii.

Egiptomania

In mileniul III i.Hr., metodele de turnare au fost avansate de egipteni, acestia tencuind in special capetele de mumii pentru a alcatui portrete post-mortem.

Mulaje din Grecia Antic si Imperiul Roman

Cele mai vechi sculpturi din bronz grecesc pe scara larga au fost realizate cu ajutorul unui ciocan care dadea forma siluetei, dupa care partile separate erau atasate cu nituri. De acolo, artistii au trecut la tehnica turnarii in matrite de ceara pentru a face statui mari de bronz. De obicei, au fost turnate in mai multe piese, cate una pentru fiecare parte a corpului care trebuia reprezentata, sculptorul realizand un miez de lut de dimensiunea si forma statuii. Statuile grecesti au continuat sa fie foarte apreciate in timpul stapanirii romane. Artistii romani au creat copii ale versiunilor originale din marmura si bronz din ipsos.

Renascentismul

Pe masura ce scolile de arta au inceput sa predea aceste tehnici antice de anatomie si perspectiva vizuala artistica, au inceput sa modeleze si sa proiecteze piese din ipsos din dupa modelele din antichitate. (Cel mai obisnuit tip de tencuiala, de la vremea aceea, continea in principal gips, var sau ciment.) Matritele erau realizate in special din lemn, teracota si tencuiala.

Matrita pentru gatit

Procesul de fabricare al matritelor nu este menit doar pentru a fi folosit in arta plastica. Incepand cu secolul al XVII-lea, „jeleurile fanteziste” au fost create folosind matrite. Conceptul din spatele acestui tip de matrita se refera la fosile. In mod similar, in cartea sa din 1660, Accomplisht Cook, bucatarul englez Robert May a instruit cititorii sa modeleze jeleuri in scoici si alte tipuri de cochilii pentru a-si atinge formele complicate. In cele din urma, acestea au ajuns sa fie fabricate in diferite forme si materiale, cum ar fi sticla si alama.

Sticla si ceramica

Poate una dintre cele mai vechi utilizari ale turnarii in matrita a fost in cazul productiei de ceramica si sticla pentru fabricarea vaselor pentru mancare si bautura. Acest lucru este valabil mai ales in fabricarea obiectelor care nu sunt usor realizate pe roata olarului.

Tehnicile de fabricare si turnare a matritelor sunt inca folosite pentru a realiza majoritatea lucrurilor pe care le folosim, de la componentele structurale care sustin spatiile in care locuim, pana la bunurile de uz casnic pe care le achizitionam zilnic.

Vrei sa afli mai multe despre mulaje si despre cum il poti crea pe al tau? Intra pe site-ul mulajeinedite.ro si consulta oferta noastra.

Share This :