Rezultat garantat 100%

Cum poti realiza acasa mulajele de maini

Cum poti realiza acasa mulajele de maini

In articolul trecut v-am povestit despre ce inseamna de fapt un mulaj din ipsos. 
In continuare vom vorbi despre realizarea unui tip de mulaj intr-o maniera amuzanta, care sa aduca toata familia impreuna, sau care sa marcheze un moment special. Este vorba despre mulajul mainilor.  

Realizarea unor astfel de mulaje, care imita forma mainilor tale sau ale cuiva drag, se poate face direct acasa la tine si poate fi o activitate placuta de facut intr-o seara cu familia sau chiar in weekendurile petrecute in gradina etc. 

Vei gasi de cumparat diferite chituri pentru realizarea unor astfel de mulaje, pe care le poti comanda online si care contin cam tot ce iti trebuie, insa poti sa le cumperi si separat. 

Prima etapa este cea de pregatire a matritei cu forma mainilor. 

Pentru asta se foloseste o pudra speciala pentru mulaje, care, prin amestecarea cu apa se transforma intr-o pasta gelatinoasa. Masura este de 2/1, adica doua masuri de apa si o masura de pulbere. Poti folosi orice recipient pe care il ai la indemana, cu conditia sa fie suficient de adanc pentru a-ti cuprinde mainile macar pana la nivelul incheieturilor.

Trebuie iti introduci mainile in aceasta pasta si sa astepti cam 5 minute, pana cand aceasta se intareste, pentru a fi sigur ca forma astfel creata este stabila. Iti vei da seama cand este gata pentru ca se schimba si culoarea compozitiei, de la roz la alb, crem sau galben. Apoi scoate mainile usor si lasa pasta in care ai creat deja amprenta la odihnit. Intre timp, te pregatesti pentru cea de-a doua etapa. 

Etapa a doua inseamna pregatirea pastei de ipsos, ce urmeaza sa fie turnata in amprenta lasata la intarit. 

Aceasta pasta se muleaza perfect pe matrita, copiind cel mai mic detaliu. Chiar si forma pe care o are manichiura. 

Ipsosul sub forma de pulbere  se amesteca tot cu apa, dar se toarna in ploaie, asa cum facem cu faina. Amestecarea se poate face cu mana  protejata de o manusa, cu o spatula sau cu un mixer. In cazul in care amesteci cu mana, nu trebuie sa te sperii daca ipsosul degaja caldura, pentru ca este o reactie chimica normala. 

Consistenta finala a compozitiei trebuie sa fie putin mai groasa decat aluatul pentru clatite. Daca amestecul este prea apos, prea moale, exista riscul de a se crapa mai usor piesele finale. Unii mesteri ne sfatuiesc sa adaugam si putin aracet in aceasta compozitie, pentru a-i da un aspect final mai lucios, in cazul in care nu vrem sa aplicam ulterior un strat de vopsea sau de lac. Dar tine de alegerea fiecaruia. 

Dupa ce ai amestecat complet si ai obtinut compozitia, las-o cateva minute sa se odihneasca, apoi toarn-o in interiorul amprentei, putin cate putin, lovind usor recipientul de suprafata de lucru sau cu mainile.  Astfel, te asiguri ca elimini tot aerul si ipsosul se asaza perfect in forma. 
Pana in acest punct, treaba ta este incheiata, pentru ca trebuie sa lasi ipsosul la intarit. Chiar daca ipsosul pentru mulaje are un nivel de uscare rapida, tot va trebui sa astepti.

Ultima etapa inseamna de fapt extragerea mulajului din recipientul unde a fost turnat si finisarea lui. 

Pentru ca baza pe care s-a creat amprenta este una cu textura de silicon, se va desprinde destul de usor de pe mulajul din ipsos. Partea buna este ca nu necesita ardere.

Pentru ca portiunea de la nivelul incheieturilor nu este perfect plata, poti remedia asta cu un glaspapir. Nu vei obtine doar un aspect estetic mai placut, ci vei crea si o suprafata plata, pentru a mentine mulajul pe un suport. 

Desigur, poti folosi mulajul si in scopuri decorative, ca suport de bijuterii sau ca ghiveci pentru plantele ornamentale mici.

In continuare, doar imaginatia ta este limita. Il poti decora cu acrilice, tempera, markere, spray, glitter, hartie servetel sau alte materiale decorative.